Ήρωες του 21 που δημιούργησαν πολύπαιδες – πολύτεκνες οικογένειες – Ιωάννου Ν. Παπαϊωάννου.

Αναφέρθηκαν ήδη
τα ονόματα των Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που προέρχονταν οι ίδιοι από πολύπαιδες οικογένειες του 18ου αιώνα, αλλά δημιούργησαν και αυτοί δικές τους πολύπαιδες οικογένειες.
Στον αγώνα του «21» συναντούμε ηρωίδα με πολύπαιδη οικογένεια, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Χήρα στους αγώνες της Εθνεγερσίας, χήρεψε δύο φορές, χάνοντας και τους δύο συζύγους της – ναυτικούς σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Αλγερινών πειρατών. Από τον πρώτον άνδρα της, τον πλοίαρχο Δημήτρη Γιάννουζα είχε δύο παιδιά, τον Ιωάννη και το Γεώργιο Γιάννουζα και από το δεύτερο άνδρα της Δημήτριο Μπούμπουλη – από το επίθετο του οποίου ονομάσθηκε Μπουμπουλίνα – είχε τέσσερα παιδιά, τη Μάρω, τη Σκεύω , την Ελένη και το Νικόλαο. Άνω των πενήντα ετών στα 1821 πρωτοστατεί στα επαναστατικά γεγονότα των τριών πρώτων ετών στις Σπέτσες και στο Ναύπλιο.
Με πολύπαιδη οικογένεια βρίσκεται στον αγώνα και συμμετέχει στις περισσότερες θαλάσσιες πολεμικές επιχειρήσεις ο Υδραίος ναύαρχος Ανδρέας Βώκος, ο επονομαζόμενος Μιαούλης, όνομα που το πήρε από τη φράση που φώναζε έντονα στους κωπηλάτες, Μία ούχοι… μία ούλοι, Μιαούλη! Ο Μιαούλης που βρισκόταν στην ηλικία των 50 ως 60 από το 1821 ως το τέλος του αγώνα, είχε έξι υιούς, τους Αθανάσιο, Αντώνιο, Δημήτριο, Εμμανουήλ, Ιωάννη και Νικόλαο.
Αλλά και ο άλλος μεγάλος ναυμάχος του εικοσιένα, ο Κων/νος Κανάρης είχε έξι υιούς και μία θυγατέρα. Όταν έκανε τα παράτολμα ένδοξα εγχειρήματα με τα πυρπολικά του, τα τέσσερα παιδιά του ήταν νήπια, από πέντε ως ενός ετών! Η πολυπαιδία δεν εμπόδιζε το θρυλικό Κωνσταντή να επαναλαμβάνει τη φράση – απόφαση θανάτου στον εαυτό του: -Απόψε Κωνσταντή θα πεθάνεις! Ούτε εμπόδισε τον Κανάρη η πολύπαιδη οικογένεια του να αναδειχθεί από απλός πυρπολητής σε καπετάνιο, σε ναύαρχο, σε υπουργό επανειλημμένα, καθώς και πρωθυπουργό δύο φορές, πεθαίνοντας μάλιστα όντας πρωθυπουργός στις 2 Σεπτεμβρίου του 1877.
Η πολύπαιδη οικογένεια δεν εμπόδισε το σεμνό ήρωα των Σουλιωτών Μάρκο Μπότσαρη να πολεμάει στην πρώτη γραμμή των πιο άγριων συγκρούσεων και να πεθαίνει στην ακμή της μάχης του Καρπενησιού στα 33 χρόνια, αφήνοντας πίσω του πέντε ορφανά παιδιά.
Ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς, ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική είχε πολύπαιδη οικογένεια με οκτώ παιδιά, όταν άρχισε την επανάσταση. Ο ίδιος, μετά την αποτυχία του επαναστατικού κινήματος στη Μακεδονία, ασθένησε και πέθανε πάνω στο πλοίο μεταβαίνοντας στην Ύδρα. Οι έξι γυιοί του σκοτώθηκαν στους αγώνες της Εθνεγερσίας και όσα παιδιά του επέζησαν, έμειναν πάμπτωχοι, καθόσον τα χρήματα που είχε κερδήσει ως έμπορος, τα διέθετε για την επανάσταση.
Δίκαιον είναι να μνημονευθεί και ο «χρυσοδωδέκατος» φιλικός, ο Παναγιώτης Σέκκερης, μεγαλοεφοπλιστής στην Κων/πολη με εννιά καράβια, με σπίτια και με πλούτη πολλά. Όταν η φιλική εταιρεία το 1818, με το θάνατο του ιδρυτικού εγκεφάλου Νικολάου Σκουφά βρέθηκε σε απελπιστική θέση, ο Παναγιώτης Σέκκερης προκρίνοντας την Ανάσταση του γένους, το ποθούμενο, περισσότερο από τα έξι (6) παιδιά του, διέθεσε όλα τα λεφτά του χρηματοδοτώντας τη φιλική εταιρεία σ’ ολόκληρο το έργο της. μόλις διέφυγε τον κίνδυνο των Τούρκων αρχικά στην Οδησσό και από το 1830 απλός τελώνης στην Ύδρα και έπειτα στο Ναύπλιο, όπου πέθανε «σχεδόν πένης» το 1846, αφήνοντας κυριολεκτικά πάμπτωχα τα παιδιά του!
Αξίζει τέλος να κλείσει η αναφορά επωνύμων πολυτέκνων με τη μνημόνευση του αγωνιστή Μακρυγιάννη που δημιούργησε πολύπαιδη οικογένεια, με δώδεκα παιδιά, από τα οποία επέζησαν τα επτά.

Από το βιβλίο: Ιστορικές γραμμές, του Φιλολόγου – Ιστορικού, Εκπαιδευτικού Μ.Ε., Ιωάννου Ν. Παπαϊωάννου.
Τόμος Δ’. Λάρισα 1979

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.