Τετάρτη της Διακαινησίμου (ή 10 Απριλίου) μνήμη του Νεομάρτυρος Δήμου του αλλοιέως: Συναξάριον, Ακολουθία (και αρχείο ήχου, mp3).

Τῇ ι΄(10) τοῦ αὐτοῦ μηνὸς (Απριλίου, ή τη Τετάρτη μετά το Άγιον Πάσχα), Μνήμη τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Νεομάρτυρος Δήμου, ἀθλήσαντος ἐν Σμύρνῃ, ἐν ἔτει αυξγ΄(1763).

Δήμοις ἀθλητῶν μὴ φοβηθεὶς δημίους.
Δῆμος συνηρίθμηται ἀθλητὴς νἐος.

Δεκάτῃ γε Δῆμος χερσὶ θυμοβόροις δειροτομήθη.

Ο Νεομάρτυρας αυτός καταγόταν από το χωριό Οζούν Κιου-πρού (Μακριά Γέφυρα) της επαρχίας Αδριανουπόλεως. Έκανε το επάγγελμα του ψαρά και εργαζόταν σε κάποιο ιχθυοτροφείο της Σμύρνης. Ήλθε σε προστριβή με τον Τούρκο ιδιοκτήτη του ιχθυοτροφείου, ο όποιος τον συκοφάντησε ότι δήθεν ο Δήμος ορκίστηκε να γίνει Τούρκος. Οδηγήθηκε με ψευδομάρτυρες στον κριτή και αφού επέμενε σταθερά στην πίστη του, ρίχτηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά με διάφορα ξύλα και άλλα…

Όταν τον έβγαζαν από τη φυλακή (τρεις φορές), ο Δήμος συνεχώς ομολογούσε τον Χριστό. Τότε ο κριτής τον καταδίκασε σε θάνατο με αποκεφαλισμό, γεγονός που συνέβη στίς 10 Απριλίου 1763 μ.Χ., ημέρα Πέμπτη, στη Σμύρνη. Το λείψανο του Αγίου ενταφιάστηκε με τιμές στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Σμύρνη. Ο τάφος του έγινε προσκύνημα των πιστών, που τους παρείχε πολλά ιάματα.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ακούστε και το σχετικό θέμα, όπως αυτό “δημοσιεύθηκε” στο 188-ο τεύχος (Μαρτίου – Απριλίου του 2021) του ηχητικού περιοδικού μας, Ορθόδοξη Πορεία.

Προσκυνήματα ψυχής (μέρος 2-ο). Άγιος νεομάρτυς Δήμος ο αλιεύς.mp3

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Δήμου του Νεομάρτυρος – Γερασίμου Μον. μικραγιαννανείτου.rar

Δημοσιεύθηκε στην Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Το ηχητικό περιοδικό μας - Ορθόδοξη Πορεία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.