09 Μαϊου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου: Βίος, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τη Θ’ του αυτού μηνός (Μαϊου), Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Χριστοφόρου.

Τον Χριστοφόρον οίδά σε Χριστοφόρος,
Χριστώ τυθέντα τω Θεώ δια ξίφους.

Φασγάνω αμφ’ ενάτη Χριστοφόρος απήρε βίου.

Στις 9 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Χριστοφόρου, και η πόλη του Αγρινίου τελεί την ιερά πανήγυρι του Πολιούχου της.
Μεταξύ των Αγίων και Καλλινίκων του Χριστού Μαρτύρων, εξαιρετική θέση κατέχει και ο Αγιος Χριστοφόρος ο Θαυματουργός. Ο Αγιός μας έζησε στα χρόνια του
αυτοκράτορα Δεκίου τον 3ο μ.Χ αιώνα. Η πατρίδα του δεν είναι γνωστή αλλά σύμφωνα με αρχαία παράδοση της Εκκλησίας μας, καταγόταν από βαρβαρική χώρα της Ανατολής και μάλον από φυλή ανθρωποφάγων.
Ο ίδιος, όπως φαίνεται λοιπόν, ήταν μέλος μιάς φυλής της βόρειας Αφρικής, των Μαρμαριτών, και αιχμαλωτίστηκε από τις ρωμαϊκές δυνάμεις, κατά την διάρκεια εκστρατείας τους εναντίον των Μαρμαριτών. Ακολούθως μεταφέρθηκε σε ρωμαϊκή φυλακή, κοντά στην Αντιόχεια της Συρίας.
Βλέποντας όμως εκεί τους χριστιανούς να διώκονται σύμφωνα με διαταγή του Δεκίου, άρχισε να ελέγχει τους ειδωλολάτρες γι’ αυτό. Eνώ τους έλεγχε, ένας υπηρέτης τον χτύπησε στο στόμα για να σταματήσει. Ο Αγιός μας με πραότητα του είπε ότι ναι μεν δεν του δίνει τώρα την ανταμοιβή που του αξίζει, διότι ο Χριστός τον εδίδαξε να συγχωρεί, αλλά μπροστά στη δύναμη που του δίνει ο Χριστός, δεν μπορεί να του αντισταθεί ούτε ολόκληρο το βασίλειό του. Ο δούλος μετέφερε αυτά τα λόγια στον αυτοκράτορα, ο οποίος θυμωμένος έστειλε διακόσιους στρατιώτες, με την διαταγή να τον οδηγήσουν μπροστά του δεμένο.

Οι στρατιώτες βρίσκουν τον Αγιο να προσεύχεται έξω από τον Ναό των χριστιανών. Εκεί, με την δύναμη του Θεού, χόρτασε όλους τους ήδη πηνασμένους στρατιώτες με ένα ξερό κομμάτι ψωμιού. Μπροστά στο θαύμα αυτό το στράτευμα που πήγε να αιχμαλωτίσει τον Χριστοφόρο, πιάνεται τελικά απ’ αυτόν.
Γεμάτος χαρά τότε ο Αγιός μας, τους δίδαξε με απλά λόγια το Ευαγγέλιο, και έπειτα όλοι μαζί πήγαν στην Αντιόχεια, όπου βαπτίσθηκαν από τον Επίσκοπο Βαβύλα.
Τότε ο Άγιός μας ονομάσθηκε Χριστοφόρος, ενώ πρώτα ονομαζόταν Ρέπροβος, που σήμαινε άσχημος, κακομούτρης. Κάτω από την εξωτερική αυτή ασχήμια του σώματος, έκρυβε ο Αγιος μια ψυχή γενναία, με αγαθή προαίρεση.

Μετά το βάπτισμα ο Αγιος Χριστοφόρος οδηγήθηκε από τους στρατιώτες στον Αυτοκράτορα Δέκιο. Εκεί ο Δέκιος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να αλλάξουν την πίστη τους. Το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε, και γι’ αυτό, δίνει διαταγή να αποκεφαλίσουν τους στρατιώτες, και να κλείσουν τον Χριστoφόρο στη φυλακή. Εκεί τον επισκέπτονται δυο πόρνες με σκοπό να του αλλάξουν την πίστη. Αλλά έγινε και πάλι το αντίθετο! Ετσι μετά την ομολογία των γυναικών, της Ακυλίνας και της Καλλινίκης, ότι έγιναν Χριστιανές, μαρτύρησαν και αυτές για το Χριστό.

Ο Αυτοκράτορας διέταξε στη συνέχεια να ντύσουν το μάρτυρα με χάλκινο ρούχο, και να τον βάλουν πάνω σε μια μεγάλη φωτιά. Αλλά η φωτιά δεν αγγίζει καθόλου
τον Αγιό μας. Όταν ο ασεβής Δέκιος είδε ότι και τα άλλα μαρτύρια στάθηκαν ανίκανα να πειράξουν το σώμα του Χριστοφόρου, διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Ήταν 9 Μαΐου του έτους 250 περίπου μ.Χ.

Ο κόσμος των αυτοκινητιστών τον έχει προστάτη του, και με πολλή ευλάβεια εορτάζουν την αγία μνήμη του. Κατά τον μεσαίωνα νόμιζαν αμαθώς μάλιστα, ότι αρκεί κανείς να παρατηρήσει την εικόνα του Αγίου, για να προφυλαχθεί όλη την ημέρα από κάθε συμφορά. Για το λόγο αυτό τοποθετούν την εικόνα του Αγίου σε εμφανή μέρη των εκκλησιών.

Πολιούχος του Αγρινίου.

Ο Αγιος Χριστοφόρος είναι ο πολιούχος και προστάτης του Αγρινίου. Υπάρχουν δυο ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στο όνομά του στην πόλη μας. Ο Παλαιός Ναός του Αγίου
μας ιδρύθηκε το 1847, ενώ ο νέος Ναός θεμελιώθηκε το 1920 και εγκαινιάστηκε το 1937. Η ιδέα για την κατασκευή ενός νέου μεγαλύτερου ναού, μέσα στην πόλη
του Αγρινίου, και όχι στο άκρο της πόλεως όπως ο παλαιός ναός του Αγίου, ήταν του μακαριστού Αγίου γέροντος π. Αποστόλου Φαφούτη.

Με αυτόν τον πόθο στην καρδιά ξεκίνησε ο Παπαποστόλης το 1920. Το σκέφτηκε, το μελέτησε όσο μπορούσε, το είπε στους συνεργάτες του και προχώρησε. Χρήματα
δεν υπήρχαν. Ήταν όμως δυνατή η πίστη. Παντού και προς όλες τις κατευθύνσεις γράφτηκαν επιστολές, έτρεξαν επιτροπές, προτάθηκε το χέρι… Έτσι
ο Νέος Ναός του Αγίου Χριστοφόρου, έχει σήμερα αυτή την όμορφη ιστoρία. Πόνους και δάκρυα και αγώνες του Παπαποστόλη και όλων των Αγρινιωτών μαρτυρούν κάθε γωνιά του Ναού. Το έτος 1937 έγιναν τα εγκαίνιά του.
Σήμερα συνεχίζονται τα διάφορα έργα που γίνονται στον περικαλή Ιερό Ναό του Αγίου Χριστoφόρου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της περιοχής, και με την βοήθεια, οικονομική και ηθική, των ευλαβών ενοριτών και όλων των προσκυνητών. Σ’ αυτόν λοιπόν τον ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Αγιο Χριστοφόρο, προστάτη και πολιούχο της μεγαλουπόλεως του Αγρινίου, ας στραφούμε και ας ζητήσουμε τη χάρη, την προστασία του και τις πρεσβείες του προς τον Κύριό μας, Ιησού Χριστό.

Απολυτίκιον του Μάρτυρος.
Ηχος Δ. Ταχύ Προκατάλαβε.

Στολαίς ταις εξ αίματος, ωραιζόμενος, Κυρίω παρίστασαι, τω Βασιλεί ουρανών, Χριστοφόρε αοίδιμε» όθεν συν ασωμάτων, και Μαρτύρων χορείαις, άδεις τη τρισαγίω, και φρικτή μελωδία’ διό ταις ικεσίαις ταις σαις, σώζε τους δούλους σου.

Ι. Π. Α.

Εις τιμήν και μνήμην του ενδόξου Μάρτυρος Χριστοφόρου: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.rar

Παράβαλε και:
09 Μαϊου, Μνήμη και του Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουνένη: Βίος, Παρακλητικός Κανών.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.