Να μην επιβαρύνουμε τους αδελφούς – Οσίου Παλλαδίου.

Δεν πρέπει κανείς να μένει αργός, αλλά να εργάζεται και σωματικά. Η αργία είναι αιτία πολλών κακών.

Ο όσιος Παμβώ, όταν ήταν στα τελευταία του, λέγεται ότι είπε στους αγίους πατέρες που ήταν γύρω του:

«Από τότε που ήρθα σε τούτη την έρημο και έφτιαξα το κελλί μου και κατοίκησα εδώ, δεν πέρασα ούτε μία μέρα χωρίς εργόχειρο, ούτε θυμάμαι να επιβάρυνα κανέναν με τη διατροφή μου».1

Του ιδίου

Στη Γαλατία συνάντησα και συναναστράφηκα τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Φιλόρωμο, άνθρωπο εξαιρετικά ασκητικό και καρτερικό, για τον οποίο έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Μέγας Βασίλειος, επειδή ήταν ευχαριστημένος με την αυστηρότητα και τη σοβαρότητά του και με την προσεκτική εργασία του. Ο Φιλόρωμος αυτός, ενώ είναι ογδόντα ετών, ακόμη και τώρα, δεν άφησε την πένα και το χαρτί για να γράφει. Αυτός ο μακάριος είπε: «Από τότε που βαφτίστηκα μέχρι αυτήν την ώρα δεν επιβάρυνα κανέναν με τη διατροφή μου.. αντίθετα, με τον κόπο μου από το εργόχειρο έδωσα διακόσια πενήντα νομίσματα στους λεπρούς».

Αυτός πήγε και στη Ρώμη με τα πόδια, για να προσκυνήσει τους τάφους των αγίων αποστόλων, και στην Αλεξάνδρεια, και δύο φορές στα Ιεροσόλυμα, για να προσευχηθεί και να προσκυνήσει. και αυτά με δικά του έξοδα. Μας έλεγε μάλιστα και τούτο, για να μας ωφελήσει: «Δεν θυμάμαι ποτέ να απομακρύνθηκε ο νους μου από τον Θεό».

Του ιδίου

Στο όρος της Νιτρίας υπάρχει μία πολύ μεγάλη εκκλησία και πλάι της ένας ξενώνας. σε αυτόν φιλοξενούν τον ξένο που θα έρθει για όσον καιρό θελήσει να μείνει, μέχρι να φύγει από μόνος του. Τον αφήνουν χωρίς εργασία μία εβδομάδα, και στη συνέχεια τον απασχολούν σε δουλειές, είτε στον κήπο είτε στον φούρνο είτε στο μαγειρείο. Του δίνουν και βιβλίο να διαβάζει, και μέχρι την έκτη ώρα δεν του επιτρέπουν να συναντά κανέναν.
Υποσημείωσις

1. Πρβ. Β’ Θεσ’, 3, 8.

Από το βιβλίο: Ευεργετινός: «Ήτοι Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων πατέρων, από πάσης γραφής θεοπνεύστου συναθροισθείσα.»

Τόμος 2-ος. μετάφραση (Νεοελληνική απόδοση): Δ. Χρισταφακόπουλος

Εκδόσεις, Το Περιβόλι της Παναγίας, 2001

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.