Θαυμαστές Θεοσημίες (Α’).

Διηγήθηκε ο αββάς Λεόντιος ότι κάθε φορά που οι μοναχοί της νέας λαύρας διώκονταν και έμενε αυτή έρημος, πήγαινα και ησύχαζα εκεί. Μία Κυριακή, εισερχόμενος στον ναό, για να κοινωνήσω, καθώς έμπαινα, είδα Άγγελο να στέκεται δεξιά από το θυσιαστήριο και καθώς κυριεύθηκα από φόβο, θέλησα να φύγω, όταν άκουσα φωνή που έλεγε:

«Αφ’ ότου εγκαινιάσθηκε αυτός ο ναός, διορίσθηκα φύλακας του θυσιαστηρίου και έκτοτε μένω εδώ».

Ο αββάς Πολυχρόνιος, ιερομόναχος στο κοινόβιο του αγίου Θεοδοσίου, μου διηγήθηκε τα εξής: Καθόμουν κάποτε στην λαύρα των Πυργίων και έβλεπα κάποιον αδελφό να ζει με αμέλεια, ο οποίος ξαφνικά άλλαξε και ζούσε με πολλή σπουδή, με αγώνα και μεγάλη προθυμία. Επειδή απόρησε, τον ρώτησε από πού προήλθε αυτή η αλλοίωση. Εκείνος του απάντησε: «Κύριε αββά, πληροφορήθηκα ότι σε λίγο καιρό θα πεθάνω». Και πράγματι μετά από τρεις μέρες πέθανε.

Ο ίδιος μου διηγήθηκε ότι, όταν βρισκόταν στην ίδια μονή, πέθανε ένας αδελφός. Ο οικονόμος τον κάλεσε να τον βοηθήσει, για να μαζέψουν τα σκεύη του πεθαμένου αδελφού από το κελλί. Καθώς συγκέντρωνε τα σκεύη, είδε τον οικονόμο να κλαίει και τον ρώτησε τι έχει και γιατί θρηνεί έτσι. Αυτός αποκρίθηκε: «Κλαίω, γιατί μαζεύω τα σκεύη του συγκεκριμένου αδελφού, μετά όμως από δύο μέρες άλλοι θα μαζεύουν τα δικά μου σκεύη». Πράγματι την άλλη μέρα αναπαύθηκε και αυτός εν Κυρίω.

Από κάποιον γέροντα, ζήτησαν να τον ορίσουν ηγούμενο οι πατέρες της μονής. Αυτός όμως τους παρακαλούσε λέγοντας: «Αφήστε με να κλάψω για τις αμαρτίες μου, γιατί το έργο της ηγουμενίας είναι χαρακτηριστικό μεγάλων πατέρων, όπως του μεγάλου Αντωνίου, Παχωμίου και Θεοδοσίου». Οι αδελφοί, όμως, τον παρακαλούσαν επίμονα να δεχθεί την προστασία. Τότε είπε προς αυτούς: «Αν έχω άδεια τρεις μέρες και τότε ας γίνει το θέλημα του Κυρίου». Η μέρα ήταν Παρασκευή. Την Κυριακή, την ώρα του όρθρου, κοιμήθηκε ο γέροντας εν Κυρίω.

Μας διηγήθηκε ο αββάς Πολυχρόνιος ότι ένας αδελφός άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο της Ιεριχούς και μεταφέρθηκε στα Πυργία, για να ενταφιαστεί εκεί. Από την ώρα που έφυγαν από το νοσοκομείο μέχρι να φθάσουν στα Πυργία, αστέρας λαμπρός ακολουθούσε το σώμα του νεκρού σώματος του οσίου, ως την στιγμή που σκεπάστηκε από την γη.

Στην λαύρα των Πυργίων βρισκόταν ένας γέροντας ακτήμονας, έχοντας το χάρισμα της ελεημοσύνης. Μια μέρα ήλθε κάποιος ζητώντας ελεημοσύνη. Ο γέροντας μη έχοντας τίποτε άλλο να του δώσει παρά μόνο ψωμί, το έδωσε στον φτωχό. Ο φτωχός του είπε: «Ψωμί δεν θέλω, αλλά κανένα ρούχο». Ο γέροντας κρατώντας τον από το χέρι τον οδήγησε μέσα στο κελλί και είδε ότι πράγματι δεν είχε. Γεμάτος κατάνυξη για την αρετή του γέροντα, έλυσε τον σάκκο του και άδειασε όσα ψωμιά είχε, λέγοντας: «Πάρε αυτά, αββά, και εγώ θα οικονομηθώ από άλλους».

Έλεγαν για τον αββά Γεράσιμο ότι κάποτε στην μονή έτυχε να πεθάνει ένας αδελφός και αυτός δεν το ήξερε, επειδή ησύχαζε έξω. Όταν χτύπησε το ξύλο ως αναγγελία του θανάτου, για να τον συνοδέψουν οι αδελφοί, ήλθε και ο γέροντας, ο οποίος, μόλις είδε το λείψανο του αδελφού, λυπήθηκε, γιατί δεν το ασπάστηκε προτού πεθάνει. Αφού πλησίασε στην κλίνη, είπε στον νεκρό: «Σήκω, αδελφέ, να με ασπαστείς». Τότε ο νεκρός σηκώθηκε και ασπάστηκε τον γέροντα. Έπειτα ο γέροντας του λέει: «Κοιμήσου, λοιπόν, μέχρι να έλθει ο Χριστός και να σε αναστήσει».

Ο ίδιος ο αββάς Πολυχρόνιος μας διηγήθηκε ότι ένας άλλος γέροντας, που καθόταν στην Λαύρα, πολλές φορές αναχωρούσε για τις όχθες του Ιορδάνη, για να ησυχάσει για αρκετό καιρό και πάλι επέστρεφε στο κελλί του. Όπου έβρισκε μέρος στο οποίο κοιμόταν λέοντας, εκεί έμενε και κοιμόταν και αυτός. Μια μέρα επιστρέφοντας έφερε δύο μικρά λιοντάρια στο επανόρασό του και τα έβαλε λέγοντας: «Εάν τηρούσαμε τις εντολές του Κυρίου, αδελφοί, οι λέοντες θα μας φοβόντουσαν, αλλά εξαιτίας των αμαρτιών μας φοβούμαστε εμείς αυτούς».

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.