Του Οσίου πατρός ημών Νικολάου Βελιμίροβιτς – επιστολή στον ταμία της περιφέρειας Μπ. Τζ., για τους ιερείς.

Δεν είστε ικανοποιημένοι με τον ιερέα σας. Και πράγματι, είναι λυπηρό το να μην επιθυμείτε εκείνον που πρέπει να σας παρηγορεί και να σας ευλογεί! Αλλά εσείς λόγω αυτού ξεσηκωθήκατε εναντίον όλων των ιερέων του κόσμου. Με αυτό μαρτυρείτε και εσείς πόσο δύσκολο είναι να θεραπεύσεις ανθρώπους που γενικεύουν την εξαίρεση. Θα σας δώσω παραδείγματα πραγματικά μεγάλων ανθρώπων, για να δείτε πόσο προσεκτικοί και δίκαιοι ήταν πάνω σε τέτοια ζητήματα.

Ο μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης Γκόγκολ – όσο μεγάλος λογοτέχνης κι αν ήταν σαν χαρακτήρας ήταν ακόμα μεγαλύτερος – δέχθηκε κάποτε επίθεση από έναν άλλο συγγραφέα, τον Μπελίνσκι, επειδή μιλούσε δίκαια για τη ρωσική ιεροσύνη. Απαντώντας σ’ αυτή την επίθεση, ο Γκόγκολ έγραψε στον Μπελίνσκι: «Από πού βγάλατε το συμπέρασμα ότι εξυμνώ τους πνευματικούς καθοδηγητές μας; Από πού προέρχεται τέτοιο πνεύμα φθόνου σ΄ εσάς; Γνώρισα πολλούς απαίσιους ιερείς και θα μπορούσα να σας αφηγηθώ πολύ ενοχλητικές ιστορίες γι’ αυτούς. Αλλά συνάντησα και τέτοιους που και μόνη η αγιότητα του βίου τους ήταν θαυμαστή και διαπίστωσα ότι όλοι αυτοί είναι προϊόν της δικής μας Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και όχι της Δύσης. Εγώ λοιπόν, ουδέποτε άδω ύμνους για εκείνους τους πνευματικούς οδηγούς που κάνουν την Εκκλησία μας να ντρέπεται, αλλά για εκείνους τους πνευματικούς οδηγούς που ανυψώνουν την Εκκλησία μας… που με τα μαρτύριά τους σφραγίζουν την αλήθεια κάθε λέξης του Χριστού, που ακόμα και τους δήμιους κούρασε η προσευχή των θυμάτων γι’ αυτούς».

Προσπαθήστε λοιπόν και εσείς να σκεφθείτε όπως ο μεγάλος Γκόγκολ. Τί θα ήταν ο Χριστός, άς πούμε, αν εξαιτίας της προδοσίας του Ιούδα μισούσε όλους τους μαθητές Του; Αλλά είδες ότι Αυτός ούτε κάν μίσησε τον Ιούδα, αντίθετα, τον κάλεσε στον Μυστικό Δείπνο και μέχρι τέλους προσπαθούσε να τον πείσει να μη χάσει τον εαυτό του με την προδοσία του Υιού του Θεού.

Σκεφθείτε πόση θα είναι η δόξα σας στο Βασίλειο του Θεού, αν εσείς, ως φιλήσυχοι, αποδειχτείτε μεγαλύτεροι χριστιανοί από τον ιερέα σας!

Από το βιβλίο: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Δεν φτάνει μόνον η πίστη…». Ιεραποστολικές επιστολές Β’
Εκδόσεις «Εν πλω», 2008.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.