Προφητεία του αββά Μωϋσέως του Αιθίοπος περί των μοναχών της έσχατης γενεάς.

Ο αββάς Μωυσής ο Αιθίοπας είπε προφητεύοντας ότι στις τελευταίες ημέρες μετά τα μισά του έβδομου αιώνα η μοναχική πολιτεία θα παραμεληθεί και θα καταφρονηθεί τόσο η ψυχική σωτηρία από τους μοναχούς, ώστε οι αδελφοί να περιφέρονται ανάμεσα στους θορύβους και στις ταραχές εσκοτισμένοι ανωφελείς και ράθυμοι, χωρίς να φροντίζουν καθόλου την αρετή, υποδουλωμένοι στα πάθη της αμαρτίας, γιατί εκεί όπου κάηκε ο σατανάς από τους παλαιούς αγωνιστές, από εκεί και εκείνος θα κάψει και θα ρίξει φλόγες και εκεί που νικήθηκε από εκεί και αυτός θα νικήσει τους αμελείς καταφρονητές μοναχούς.
Όπου πλεόνασε η δικαιοσύνη, εκεί θα υπερπερισσεύσει η αμαρτία και η ανομία, διότι θα ψυχρανθεί η αγάπη των πολλών και οι μοναχοί θα συναναστρέφονται ανάμεσα στη ματαιότητα του κόσμου με τις ασελγείες και τις ακολασίες της σάρκας προσκολλημένοι. Εκείνες τις ημέρες θα υπάρχει μίσος, φθόνος, φιλονικίες και μάχες στα κοινόβια, μέχρι φονικού και παρόμοια, και στις λαύρες ιδιορρυθμίες από την κακία του ενός προς τον άλλον που είναι κοντά του και επειδή αμελήθηκαν οι ιεροί κανόνες και πνευματικοί αγώνες, θα θέλουν να γίνουν ηγούμενοι και ποιμένες άνδρες αδόκιμοι στην αρετή, άπιστοι, απρόκοποι, ανωφελείς και αγροίκοι, αμελείς και ελλιπείς, που αγαπάνε τις μέριμνες και μεταχειρίζονται τις διακονίες με αναίδεια, αρπάζοντας τα πρωτεία με δώρα και επεμβαίνοντας στην ηγουμενία, χωρίς να γνωρίζουν πώς να κατηχούν και να νουθετούν το ποίμνιο της αδελφότητας και χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτοί είναι τύπος και παράδειγμα προς ωφέλεια όσων ακολουθούν την αρετή και δεν σκέφτονται ότι αυτοί θα δώσουν λόγο στον Θεό την ημέρα της κρίσης για το ποίμνιό τους, λόγο φοβερό και ασύγκριτο. Από αυτήν την αμέλεια και καταφρόνηση των ποιμένων θα χαθούν. Και πρόκειται να τιμωρηθούν όχι μόνο οι αμελείς και οι ράθυμοι αλλά και οι δόκιμοι και οι εγκρατείς και οι ενάρετοι αδελφοί.
Μετά από αυτά, είδε ο δούλος του Θεού Μωυσής ότι νέφος και λαίλαπα, ομίχλη σκοτεινή φοβερότατων πειρασμών έπεσε στους μοναχούς από τη μεριά της άρκτου και ότι διώκονταν οι μοναχοί και το μοναχικό σχήμα από όλεθρο αιρέσεων και αναγκάζονταν πολλοί να απορρίπτουν το σχήμα και να παντρεύονται. Τότε οι λίγοι αγωνιστές, αυτοί που ευδοκιμούν, όπως το ασήμι και το χρυσάφι στο χωνευτήρι, μέσα σε θλίψη πολλή, διωγμό και στεναχώρια θα ευδοκιμήσουν. Όσοι αποδειχθούν δόκιμοι και νικητές των τέτοιου είδους δεινών πειρασμών θα μεγαλουργήσουν και θα δοξαστούν και θα τιμηθούν από τον Θεό περισσότερο από αυτούς που βάσταζαν το βάρος και τον καύσωνα της ημέρας και της νύκτας τον παγετό.
Μετά από αυτά, είδε ο δούλος του Θεού Μωυσής ότι πέρασε ο χειμώνας εκείνος των θλίψεων και των πειρασμών και η στεναχώρια των φοβερών αιρέσεων και έγινε γαλήνη και άνεση. Πάλι όμως μετά την παρέλευση μερικών χρόνων θα παραμεληθεί το αγγελικό τάγμα των μοναχών και πειρασμοί περισσότεροι από τους πρώτους θα ξεσπάσουν και πιο βίαιοι. Είδε ακόμη ότι οι μοναχοί θα σμίγουν παράνομα με μοναχές και ότι μαζί με την κακή επιθυμία θα σμίξει και η τυραννία, ώστε ακόμη και αν δεν θέλουν, θα φθαρούν, ενώ οι ιερείς μολυνόμενοι με πορνεία και οι πρεσβυτέρες τους με μοιχεία, και όμοια και αυτοί θα μοιχεύουν με άλλες. Τότε θα παραμεληθεί όλη η πονηρή γενεά και θα εξαφανιστεί στο πυρ το αιώνιο.
Μακάριοι, λοιπόν, τότε όσοι δεν θα υποκύψουν στην ανομώτατη πράξη της ασελγείας, που είναι πιο βίαιη και πιο βαριά από τον φόνο, αλλά θα αντισταθούν και θα ελέγξουν την ανομία, όπως ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, και θα θριαμβεύσουν ελέγχοντας την αιμομιξία και θα σκοτωθούν από τους μιαρούς εκείνους και ακάθαρτους ασελγείς ανθρώπους του τότε καιρού, διότι θα αναπαυθούν στους κόλπους του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, των ενδοξότατων πατριαρχών και θα κατασκηνώσουν στην βασιλεία των ουρανών με όλους τους αγίους, καλλωπισμένοι και ευτυχισμένοι, των οποίων ένα μέρος και εμείς μακάρι να πετύχουμε με τη χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Αμήν.

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.