Αιφνίδια εμφάνιση του Μάρτυρος αγίου Ιουλιανού στον άγιο Ευλόγιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας!

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όραμα του Ευλόγιου, πατριάρχη Αλεξανδρείας1

Όταν ήμασταν στο ένατο σημείο, στο κοινόβιο Τουγαρά, μας διηγήθηκε ο αββάς Μηνάς ο κοινοβιάρχης για τον άγιο πάπα Ευλόγιο και μας είπε ότι μια νύχτα, καθώς έκανε αυτός τον κανόνα κατ’ ιδίαν στο παρεκκλήσι του επισκοπείου, βλέπει να στέκει κοντά του ο Ιουλιανός ο αρχιδιάκονος. Μόλις λοιπόν τον είδε, ταράχτηκε, γιατί τόλμησε να μπει χωρίς να ειδοποιήσει.

Όμως σιώπησε. Κι όταν τέλειωσε τον ψαλμό, έβαλε μετάνοια. Έβαλε επίσης κι αυτός που εμφανίστηκε σ’ αυτόν με τη μορφή του διακόνου. Έπειτα, όταν σηκώθηκε ο πάπας και προσκύνησε, εκείνος έμεινε στο έδαφος.

Γυρνά λοιπόν ο πάπας και λέει προς αυτόν· «Ως πότε δεν σηκώνεσαι»;

Αυτός τότε του λέει· «Αν εσύ ο ίδιος δεν δώσεις χέρι και με σηκώσεις, δεν μπορώ να σηκωθώ».

Τότε ο αββάς άπλωσε το χέρι του, τον έπιασε και τον σήκωσε.

Και ξανάρχισε τον ψαλμό. Και γυρνά και δεν βλέπει κανένα. Αφού λοιπόν συμπλήρωσε τον εωθινό κανόνα, κάλεσε το θαλαμηπόλο του και του είπε:

«Γιατί δεν μήνυσες την είσοδο του αρχιδιακόνου, αλλά έτσι απροειδοποίητα ήρθε σε μένα, και μάλιστα μέσα στη νύχτα»;

Αυτός όμως έλεγε ότι ούτε είδε κανένα ούτε και μπήκε κανείς. Επειδή δεν τον πίστεψε ο πάπας, λέει:

«Κάλεσέ μου εδώ το θυρωρό». Κι όταν ήρθε, τον ρωτά:

«Δεν ανέβηκε ο αρχιδιάκονος Ιουλιανός εδώ»; Αυτός όμως διαβεβαίωσε με όρκο ότι ούτε ανέβηκε ούτε κατέβηκε.

Και τότε μεν έμεινε ήσυχος ο πάπας. Μόλις όμως ξημέρωσε, ανέβηκε ο αρχιδιάκονος Ιουλιανός να προσκυνήσει. Και του λέει ο πάπας:

«Γιατί δεν τήρησες την τάξη, αρχιδιάκονε Ιουλιανέ, αλλ’ ανέβηκες απροειδοποίητα κι ήρθες σε μένα αυτήν τη νύχτα»; Αυτός τότε λέει:

«Μα τις ευχές του δεσπότη μου, ούτε ανέβηκα εδώ ούτε βγήκα από το σπίτι μου, παρά την ώρα τούτη και μόνο».

Τότε κατάλαβε ο μέγας Ευλόγιος ότι είδε τον Ιουλιανό το μάρτυρα2 να τον προτρέπει στην ανέγερση του δικού του ναού. Γιατί ήταν από τον καιρό φθαρμένος και παλιός και κινδύνευε να πέσει. Τότε ο φιλομάρτυς και θείος Ευλόγιος έδωσε χέρι με πολλή προθυμία και ανέγειρε το ναό του, αφού τον ξανάκτισε από τα θεμέλια και τον λάμπρυνε με κάθε λογής στολίδι, όπως έπρεπε σε ιερομάρτυρα.

1. Ο άγιος Ευλόγιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας (579- 607), υπήρξε πιστός οπαδός της Δ’ οικουμενικής συνόδου. Καταπολέμησε το μονοφυσιτισμό και το νεστοριανισμό κι είχε σχέσεις με τη Ρώμη, ιδιαίτερα με τον πάπα Γρηγόριο τον Α’. Η μνήμη του τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου.

2. Μάλλον πρόκειται για το μάρτυρα ο οποίος μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια με άλλους τρεις. Η μνήμη τους τιμάται στις 30 Οκτωβρίου.

Απόσπασμα από το βιβλίο Ιωάννου Μόσχου, «Λειμωνάριον», εισαγωγικά, μετάφραση, σχόλια Μοναχού Θεολόγου. Έκδοση Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 04 Ιουνίου 2024

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.