Παρεμβάσεις. Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, Μορφή με ήθος και φωνή γνήσια Ελληνική.

Μεσα στις αντεγκλήσεις και αυτοπροβολές, τις αλαζονικές περιαυτολογίες, τις αλληλοκατηγορίες, τις υβριστικές εκφράσεις, επιθέσεις και απειλές των τελευταίων μηνών, ξεχωρίσαμε μια φωνή καθαρή, γεμάτη ελπίδα, γνήσια ελληνική. Ανάμεσα στο συντεταγμένο ή ασύντακτο πλήθος των «προοδευτικών» και «συντηρητικών» — έτσι αλληλοαποκαλούνται από τα προεκλογικά μπαλκόνια και τα τηλεοπτικά πορτοπαράθυρα — πρόβαλε μια μορφή φωτεινή, με ήθος και φρόνημα γνήσια ελληνικό.

Η μορφή αυτή είναι εκείνη του ελληνικής καταγωγής Ρωσου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλου). Οταν στις 9 Οκτωβρίου του 2002 ταξίδεψε στο Διάστημα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS= Internaional Space Station), και βρισκόμενος στο διάστημα με άλλους πέντε Αμερικανούς αστροναύτες, είχε μαζί του και την ελληνική σημαία. Στο τελευταίο μεγάλο ταξίδι του στο διάστημα, διάρκειας έξι μηνών, με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ», είχε μαζί του μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, τρεις ελληνικές σημαίες, μία Ποντιακή και μία Κυπριακή.

Οταν δε τον Ιανουάριο του 2008, λίγο καιρό μετά την επιστροφή του από την 6μηνη πτήση του στο Διάστημα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τον δεξιώθηκε στη Νομαρχία της συμπρωτεύουσας, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν δήλωσε• «Το μεγαλύτερο δώρο από την Ελλάδα είναι για μένα η αγάπη του κόσμου και των ΜΜΕ». Και πρόσθεσε” « Ετοιμάζω τώρα ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από το Διάστημα, που θα εκδοθεί στη Ρωσία, και θα χαρώ πολύ αν κυκλοφορήσει αυτό και στην Ελλάδα».

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης του πρόσφερε μια προτομή του Μ. Αλεξάνδρου, ένα βιβλίο για το ζήτημα της Μακεδονίας, μια ελληνική σημαία και ένα ποντιακό λάβαρο. Ο κοσμοναύτης ευχαρίστησε τον Νομάρχη και του δώρισε φωτογραφίες της Μακεδονίας, της Χαλκιδικής και του Αγίου Ορους από λήψεις που έκανε, καθώς βρισκόταν στο διάστημα, 400 χλμ. πάνω από τη γη.

Το 2004 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του” « Ο Θεός είναι μέσα μου, όπου κι αν βρίσκομαι. Οι σχέσεις μου με τον Θεο είναι πολύ προσωπικές, πολύ βαθιές, ιδιαίτερες. Τον έχω πάντα στην καρδιά μου (…). Είναι χρέος των Ελλήνων, πανταχού γης, να γίνουν αντάξιοι των προγόνων τους. Είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες θα γράψουν στο μέλλον πολλές λαμπρές σελίδες. Είμαστε προορισμένοι να πετύχουμε».

Υπάρχει λοιπόν και η Ελλάδα. Το μέλλον ανήκει στους Ελληνες που δεν κρύβουν την πίστη τους στο Θεο. στους Ελληνες της προκοπής, της επιστήμης, της τόλμης, της ευγενικής περιπέτειας, του ριψοκίνδυνου για την πρόοδο..

Η σύνταξη

Από το περιοδικό (η Δράσις μας), Μάϊος 2008.

Κατηγορίες: Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.