Ο ευαγγελιστής Λουκάς δεν ήταν Ιουδαίος, αλλά εθνικός. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Ο Λουκάς ήταν ένας από τους πιο στενούς και προσφιλείς συνεργάτες και συνοδοιπόρους του αποστόλου Παύλου. Ακολούθησε τον Παύλο σε ορισμένες περιοδείες του, όπως, για παράδειγμα, κατά τη δεύτερη αποστολική περιοδεία από την Τρωάδα στους Φιλίππους, κατά την τρίτη πορεία από τους Φιλίππους στα Ιεροσόλυμα, καθώς και από την Καισάρεια μέχρι τη Ρώμη. Ήταν μάλιστα μαζί με τον Παύλο τόσο κατά την πρώτη φυλάκισή του όσο και κατά τη δεύτερη, κατά την οποία, όπως φαίνεται από την Β’ προς Τιμόθεον επιστολή (δ’ 11), ήταν αυτός «μόνος» μαζί με τον Απόστολο. Δίκαια για το λόγο αυτό ο Λουκάς υπήρξε προσφιλής στον απόστολο Παύλο, και επιπλέον ως γιατρός κατά πάσαν πιθανότητα πρόσφερε τις ιατρικές υπηρεσίες του στον Απόστολο.
Ο ευαγγελιστής Λουκάς είναι συγγραφέας όχι μόνο του τρίτου Ευαγγελίου αλλά και των Πράξεων των Αποστόλων. Επιπλέον, κατά την παράδοση, ο ίδιος κήρυξε τη χριστιανική θρησκεία στη Δαλματία και τη Γαλλία, και όπως αναφέρει και ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ήλθε και στην Αχαΐα, όπου και συνέγραψε το Ευαγγέλιό του.
Ο χρόνος της συγγραφής του τρίτου Ευαγγελίου, το οποίο απηύθυνε ο Λουκάς προς τον «κράτιστο Θεόφιλο», τοποθετήθηκε από κάποιους πριν από τη φυλάκιση του Παύλου, και αυτό διότι η συγγραφή των Πράξεων, η οποία έγινε μετά το Ευαγγέλιο, θεωρείται ότι έλαβε χώρα στη Ρώμη κατά την πρώτη φυλάκιση του Αποστόλου (δηλαδή γύρω στο 62 μ. Χ.). Υπήρξαν όμως και αυτοί που υποστήριξαν ότι το Ευαγγέλιο συνεγράφη μετά την άλωση των Ιεροσολύμων. Η επικρατέστερη όμως γνώμη είναι ότι η συγγραφή του τρίτου Ευαγγελίου έγινε πριν από το 70 μ. Χ.
Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον (πρωτότυπο κείμενον).
Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο – Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοση, Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα.
Διαβάστε το.
Ακούστε το.
Παράβαλε και:
Οι Πράξεις των Αποστόλων: το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα.
Ο έλληνας ευαγγελιστής (ο Απόστολος Λουκάς) – Πρωτοπρ. Βασιλείου Ι. Καλλιακμάνη.